Saar aan Huis

Voor wie aangenaam en onbezorgd in zijn eigen leefomgeving wil blijven wonen!

Op maandag 18 oktober heeft ons eigen lid Karin Boudewijns, samen met haar partner Vincent Bakx en GZ-psychologe Wendy van Lieshout ons wat meer te verteld over dementie
en het prachtige werk van de organisatie Saar aan huis.

Karin Boudewijns: is verpleegkundige van huis uit en werkt nu samen met Vincent
als vestigingsmanager bij Saar aan huis Eindhoven e.o.. Daarnaast werkt ze op flex basis nog in de ouderenzorg. Vincent Bakx: is fysiotherapeut, bewegingsdeskundige en bedrijfskundige. Daarnaast werkt hij als adviseur/coach in de ouderenzorg.

Wendy van Lieshout is GZ-psycholoog en werkt sinds 1999 in de ouderenzorg. Met
haar lezing ‘de Graanschuur’ heeft ze ons een blik in het hoofd van mensen met
dementie gegeven. Wat gebeurt er met het geheugen en hoe kan dat de verschijnselen
verklaren? Hoe kan ons dat helpen beter om te gaan met mensen met dementie?

Wendy gaf uitleg over de werking van ons geheugen. Ze vergeleek het met een groot graanveld en grote graan schuur. Het barst van de informatie. Informatie die wij binnen krijgen via zintuigen en huid. In het voorportaal van ons geheugen slaan wij informatie gedurende 1,5 minuut op. Of we vergeten dit meteen weer of we slaan het op.

In de grote graanschuur van ons geheugen worden alles netjes opgeslagen en netjes gerangschikt. De eerste zak vullen wij bij onze geboorte totdat de zak vol is. En beginnen we weer met een nieuwe zak. Zo vullen wij in de loop van ons leven vele graanzakken. De informatie die wij opslaan is heel breed en bestaat uit persoonlijke feiten, kennis, normen en waarden. Ook handelingen horen hierbij. Bijvoorbeeld autorijden of in een saus roeren. Hele basale dingen zoals lopen, fietsen en de sluitspieren.

In ons geheugen hebben meer dan 100.000 plaatjes. Van voorwerpen bijvoorbeeld. Wendy toont ons een foto van een limonade glas en een glazen vaas. Qua vorm zijn zij hetzelfde, alleen de inhoud is anders. Wij weten waar we uit moeten drinken en waar de bloemen in moeten. Ook weten wij via een kleine tekenschets meteen wat het is. We herkennen de dingen. Normen en waarden. Hoe gedraag je je. Dit heb je ooit geleerd. Karakterstructuur dit ontstaat door ervaring.

Samenvatting: kent, kunt – gemaakt tot wat je bent.

Zuigreflex en smaken zitten in de fundamenten. Ervaring met voedsel. Voorkeuren zitten in de graanschuur. De laatste graanzak, hierin zit de ingebouwde agenda deze helpt ook om vooruit te kijken.

Demensie werkt als een muizenplaag, die de graanschuur binnenkomt.

Bij Alzheimer komen de muizen naar binnen door de voordeur en gaan het laatst binnen gekomen graan op eten. Het laatste graan komt niet meer binnen. Vooruit kijken wordt moeilijk. Vaste structuur helpt daarbij. Een vaste structuur voelt prettig. Mensen houden van zekerheid.

Muizen beginnen dus aan de laatst binnengekomen zakken en vreten zich naar voren. Herinneringen uit een latere periode uit het leven verdwijnen. Mijn vader/moeder wordt kinds. Feitenkennis verdwijnt, namen en gezichten.

Soms willen kinderen hun vader/moeder een nieuw koffieautomaat geven, een Senseo lekker makkelijk. Padje erin en druk op de knop. Maar dat werkt niet. Met het nieuwe apparaat kan men niet mee omgaan. Ze herkennen het niet. Alleen een apparaat van 20 jaar geleden.

Zoals eerder al omschreven de glazen vaas en het limonade glas. Hoe moet je gebruiken. Drinken uit een vaas, bloemen in een limonade glas, tandenpoetsen  met een afwasborstel.

De logica verdwijnt. Ik ben 82, maar moet naar huis voor de kinderen. Balans op de fiets en autorijden gaat verloren. Lopen of rechtop staan. Vaak belanden gedementeerde in een rolstoel. Niet dat hun spieren of botten het niet doen, maar omdat ze niet meer weten hoe ze hun spieren moeten aansturen. Sluitspier werkt niet meer, normen en waarden verdwijnen, er onstaat een vreemd gedrag. Op een begrafenis is men vrolijk. Emotie zit in de fundamenten.

Wendy laat ons zien hoe de hersenen van een gedementeerde zijn gekrompen.

Bij vasculaire dementie is de oorzaak bekend. Hersenen zijn afhankelijk van zuurstof. Bloedvaten om de hersenen. Hoge bloeddruk aderverkalking, aderen gaan stuk of er zit een propje. Dan is er een stukje hersenen geen zuurstof krijgt en sterven hersencellen af. Bijv. TIA. Andere hersencellen nemen het over. Tenzij je er veel krijgt. Schade kan overal  voorkomen. Bliksem en regen.

Wanneer het frontale gedeelte is aangetast, zie je vaak dat mensen bijvoorbeeld – fietsen stelen, overmatig drinken , schelden waar geen verklaring voor is.

SAAR aan HUIS

Saar aan huis is een landelijke organisatie en intussen uitgegroeid tot een organisatie met bijna 50 vestigingen, waarvan 7 in Brabant. 80% van de cliënten heeft een vorm van dementie. 20% heeft een lichte beperking, o.a.bijvoorbeeld parkinson. De Saars zijn meestal dames en heren van 50+, die niet per se in de zorg hebben gewerkt. Maar hebben wel ervaring met ouderen d.m.v. hun ouders.

Karin en Vincent komen beide uit de zorg.
Ze zijn gestart toen de bejaarden en verzorgingshuizen dicht gingen. Echtparen elkaar houden elkaar in balans, maar zodra de partner wegvalt is die balans weg. Kinderen wonen vaak ver weg of hebben een druk gezin en/of baan. In andere culturen worden de ouderen opgevangen door hun kinderen.

Er zijn ongeveer 100 Saars in de regio op dit moment. Er is een te kort aan Saars. Ook andere organisaties hebben een te kort aan personeel. Mensen worden steeds ouder. Er is een grote behoefte aan Saars en thuishulp.

Saar aan huis biedt professionele hulp
– aan ouderen
– in eigen, vertrouwde, huiselijke omgeving
– aanvullend op de eventuele thuiszorg
– met respect voor de thuissituatie.
– werkzaamheden voor de juiste match.

Gericht om het veiligste en vertrouwde thuis wonen zo lang mogelijk in stand te houden

  • eigen woning
  • woning in de nabijheid van zorgvoorzieningen
  • woning in een intramurale setting

Hoe werkt het?
– Thuis kennis maken
– Elke situatie is uniek
– Kijken samen met cliënt en zijn mantelzorger
– Past het beste bij levensstijl en dagritme
– Cliënt bepaald tijdsduur, regelmaat, tijdstip, etc..

Screenen van een Saar
Aandacht, integriteit en respect staat voorop.
Ervaring in het begeleiden van ouderen/dementie.

Saar aan huis matcht het juiste type persoon.
Dorpse Saar –  dorpse client, Stadse Saar  –  Stadse cliënt, Sjiek Saar –  Sjieke cliënt.
Of gerelateerd aan hobby, koken, hondjes of zelf roken.
2x in de week 2 uurtjes vaak worden het er steeds meer.
24/7 kan ook Saar blijven slapen. Vaak met meerdere Saars.

Taken van een Saar kunnen bestaan uit licht huishoudelijk werk. voorbereiden van de maaltijd, oppassen/begeleiding, doktersbezoek, boodschappen doen, diverse klussen rondom de woning.

Het onderhouden van sociale contacten, het plannen van dagelijkse activiteiten, het doen van administratie/financiën, vergezellen van uitjes, het doen van spelletjes, samen lezen.

Saar aan huis gaat via de WLZ  – omgezet naar PGB
Zelf betalen
Zorgverzekering aanvullende zorg
WMO gemeente – vaak gekort, is moeilijk
ZVW thuiszorg is te duur. Vaak doorgeschoven naar de WLZ.

Interesse in een Saar of wil je zelf een Saar worden?
Kijk op Saaraanhuis.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.