Levensverhalen schrijven

Margreet Geevers met bijzondere vaas

De workshop was in de grote zaal van Odendael. In een ruime kring werd Margreet Geevers door de activiteiten commissie voorgesteld. Een aantal kenden Margreet als docent Nederlands van het Zwijssen college in Veghel. Sommige hebben kinderen die les van haar hadden gehad en een enkeling had bij Margreet in de klas gezeten.

Margreet begon te vertellen hoe zij was begonnen met het schrijven van kleine verhalen.
Zoals zoveel van ons hebben we spulletjes waar een herinnering aan vast zit.

Margreet: “ En op een gegeven moment ben ik gewoon gaan opschrijven wat ik
te vertellen had over die glazen, die vaas etc. En ik merkte dat ik al schrijvend
begonnen was met het vertellen van mijn levensverhaal
”.

Tijdens het schrijven komen er allerlei andere tussen verhaaltjes bij je op. Maar welke neem je weer mee voor in jouw verhaal? Losse draadjes kun je die noemen.

Na de uitleg zijn wij zelf aan de gang gegaan. Verspreid over de zaal, aan de tafels werd driftig geschreven. Het was muisstil.

Na de pauze hebben een aantal vrouwen hun verhaal voorgelezen en uiteindelijk heeft iedereen haar verhaal verteld. Verhalen over een steen, schilderijen, rozenkransen, geboortekaartjes, moeders gouden ring, factuur bonnetjes, juskom, etc.. Er werden hele bijzondere verhalen verteld. Sommige heel persoonlijk, emotioneel en ook met humor.

Na afloop kwam de vraag of we dit schrijven in stand moeten houden. Deze avond was zo bijzonder.
Wat denken jullie?

Eén reactie

  1. In navolging van deze warme, persoonlijke en mooie workshop wil ik je attent maken op het volgende:
    In museum Helmond worden in de komende maanden workshops “Creatief schrijven” georganiseerd.
    Schrijven is één van de mooiste manieren om emoties te uiten. Dat geldt voor persoonlijke verhalen, herinneringen en gedachten. Geïnspireerd door de essays van Jonkvrouwe Emelie Wesselman organiseren we de workshop Creatief Schrijven, gegeven door Maartje Vos-Swinkels van De Museumdocent. Maartje geeft je korte schrijfopdrachten om de inkt te laten vloeien en de schrijfspieren op te warmen. Je krijgt tips om precies de juiste woorden op papier te zetten. De workshops zijn los te volgen, ervaring met schrijven is niet nodig.
    Zie als je interesse hebt de website van Museum Helmond

Geef een reactie